24 ianuarie – 164 de ani de la Mica Unire

January 24, 2023
Pe 24 ianuarie, suceveni și români de pretutindeni sărbătoresc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Astăzi, 24 ianuarie, suceveni și români de pretutindeni sărbătoresc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Eveniment care a fost înfăptuit de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1859 și în care Moldova și Țara Românească au fost unite.

Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost punctul de pornire în făurirea României moderne, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Țării Românești 🇷🇴

Mihail Kogălniceanu declarând următoarele în discursul adresat domnitorului după alegere: “Alegându-te pe tine domn… am voit să arătăm lumei aceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, om nou… Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul! Fă ca legea să fie tare, iar tu, Maria Ta, ca domn, fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toţi domnii trecuţi au fost nepasători sau răi. Nu uita că dacă cincizeci de deputati te-au ales domn, însă ai să domneşti peste două milioane de oameni!”.

“Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!”

Unirea Moldovei cu Țara Românească a fost primul pas în formarea statului unitar și în adoptarea numelui de România. Primul pas în înfăptuirea statului național unitar român cu capitala la București, cu o singură Adunare și un singur Guvern.

La mulți ani, SUCEA❤️A!
La mulți ani, România! 🇷🇴

#Suceava #Unire #LH

Distribuie: